Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 13:46 - Другата страна на монетата ::: Има стойностни неща в поп фолка (поредица) - 3
Автор: tvoreca Категория: Музика   
Прочетен: 1864 Коментари: 2 Гласове:
0



Здравейте! И днес продължавам с поредицата за стойностни песни на поп фолк изпълнители.
Вчера на гости в предаването на Цветанка Ризова "На четери очи" беше певицата Анелия. Водещата на предаването и направи комплимент за вокалните й данни. Към певицата бяха отправени въпроси, чиито отговори биха могли да бъдат и по конкретни, но тя предпочете да не задълбава.Анелия само изрази мнение, че във всеки стил музика има добри и лоши песни. Каза, че към себе си лично, никога не е усещала презрение заради музиката която изпълнява. "На четири очи" е едно сериозно предаване с добра гледаемост иненно от хората отричащи фолка. Затова Анелия предпочете да говори повече за себе си като изпълнител, отколкото от името на целия жанр.
Нормално е хора за който не е характерно излизането по клубове, дискотеки и кръчми, хора който се занимават с неща са далеч от ежедневието на обикновения българин, да имат това негативно мнение за тази музика. Но мисля, че един интелигентен и културен човек (къкъвто надявам се се стреми да е всеки), не би ненавиждал и презирал каквото и да било, ако преди това не погледне и двете страни на монетата.
Да от едната страна са песни в който се пее за домати, дюнери и милионерчета, но днес искам да Ви представя част от другото лице на монетата.
Предлагам Ви не една, а 20 песни. Можех да намеря и повече, но мисля че са тези достатъчни. Намират се в една плейлиста от Youtube. Ето ги и тях:
Български народни песни от поп фолк изпълнители

Като българи трябва да уважаваме и подкрепяме най-много народната ни музика. Поп фолк изпълнителите популяризират тези песни. Забележете-не поп изпълнителите, не рок изпълнителите,най-малко пък го правят рап изпълнителите. Децата ни научават песните "Руска си вода налива", "Замръкнала е хубава Яна" и "Кой уши байряка" от певиците който плюем и презираме от дъното на душата си. Презираме хората който пеят българските народни песни. Уважавам и ценя изпълнители като Нели Рангелова, Графа, Мария Илиева, Дони и Нети, Любо, Миро, Румънеца и Енчев, но никой от тези изпълнители не се грижи младите да знаят и да помнят, че са българи. В днешно време един млад човек рядко би се заинтересувал от фолклорните ни формации. И да се случи, това ще е защото средата му е такава. Но аз например нито съм имал възможноста да отида на фолклорен концерт, нито съм учил задълбочено народни песни и танци в училище, въпреки голямото си желание. Медиите, модерните медии на България рядко излъчват народни песни. Поп фолк певиците са онези който имат най-голяма медиина популярност, и са онези от който се заражда любовта към народната музика у най-малките. Някой ще каже "Това не е народна музика!". Друг би се изразил по-остро и би казал, че това е подигравка с народната музика. Истината е, че ако чалгаджииките не пееха тези песни, децата ни (дори и аз) не биха знаели песните на България. Песните с който дедите ни са празнували,песните с който са работели на нивата.
Имено за това трябва да уважаваме певци като Нелина (която между използва най-големия глас във фолка за да пее народни песни, като с това остава понякога и поп фолка настрани), Райна, Ивана, Деси Слава,Емилия, покойната Румяна, Екстра Нина, Преслава, Глория и дори Азис(чието изпълнение на "Не казвай любе лека нощ" е космическо)! Замислете се интелигентни и културни дами и господа, заслужават ли толкова омраза и презрение тези хора?


Тагове:   поп фолк,


Гласувай:
0



1. анонимен - Извинение!
07.03.2011 14:00
Извинявам се за грешките в поста. На места съм слагал допълнителни думи, има грешки в използването на "който", сигурно на други места има грешки. Държа на правилното писане и писането на кирилица, но пиша постовете от телефон, което е доста труден процес. :D Виждам грешките си и за напред ще ги избягвам. Дано грешките не попречат да разберете смисъла на поста.
цитирай
2. petiogyudyulev - :)
10.03.2011 10:35
Благодаря ти за коментара!:) И междодругото (макар да си призная че народната музика не ми е най - любимата) си прав! Българите трябва да помним кои сме и какво оставяме като музикална култура след себе си! А фолкът е просто по - близа до народа ни музика - и да не я харесват и да я харесват тя няма да изчезне!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvoreca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 56288
Постинги: 28
Коментари: 27
Гласове: 60
Архив